Als we de weidse wateren van de Noordzee bevaren, waar de golven zachtjes tegen de romp klotsen, verschijnt er een imposante verschijning aan de horizon: Sparta, het nieuwste 67-meter superjacht van Heesen Yachts. Mijn recente luchtfotografieopdracht, vastgelegd tijdens haar eerste en tweede proefvaarten, onthulde niet alleen het technische meesterwerk van Heesen maar ook de elegantie en kracht van dit superjacht, die hier, te midden van de golven, volledig tot haar recht komt.

Sparta is het resultaat van vakmanschap en innovatie, haar ontwerp is ontstaan uit het Project Avanti-concept, voor het eerst gepresenteerd op de Monaco Yacht Show in 2018. Ze is niet zomaar een jacht; Sparta is een symbool van complexe engineering, een prachtig samenspel tussen sportiviteit en elegantie, weerspiegeld in haar lage profiel, omgekeerde boeg en de gedurfde strook van thermisch gebonden getint glas dat zich van boeg tot steven uitstrekt.

Met een schitterend witte basis, aangevuld met accenten in metallic Venetiaans rood en antracietgrijs, snijdt Sparta door de wateren met een verfijnde kracht. Haar interieur en exterieur zijn naadloos op elkaar afgestemd, met ruimtes die niet alleen luxueus zijn maar ook functioneel, zoals de volledige breedte van de hoofdsalon en eetruimte die naadloos overgaat in een beschutte achterdekterras – het ideale decor voor samenzijn en vieringen aan boord.

Binnenin onthult Sparta een reis door elementen: water, aarde en lucht, vertegenwoordigd op de verschillende dekken, onderling verbonden door een glazen lift en een volledig uitgesneden eiken trap, prachtig ontworpen door Alex Hull. De 1.200GT binnenruimte is meesterlijk geoptimaliseerd om de ervaring van gasten te maximaliseren, elke ruimte is doordacht ontworpen om het samenzijn te bevorderen en tegelijkertijd een oase van luxe te bieden.

Sparta, met haar capaciteit om op een gracieuze manier tot 12 gasten, twee personeelsleden en 14 bemanningsleden te accommoderen, is niet alleen een toonbeeld van luxe maar ook van veelzijdigheid. Zij beschikt over twee afzonderlijke eigenaarssuites op een privédek en vier gastensuites op het hoofddek. Een innovatieve toevoeging is een verplaatsbare wand die de voorste suites scheidt om een weelderige VIP-ruimte of een speelse ruimte voor de jongere gezinsleden te creëren.

De ontwerpdetails strekken zich uit tot de krachtcentrale van Sparta: aangedreven door twee MTU-motoren, stelt ze haar in staat een topsnelheid van 16 knopen te bereiken, met een bereik van 4.500 zeemijlen bij een kruissnelheid van 12 knopen.

In elke hoek, elke lijn en elke curve van Sparta is de toewijding van Heesen aan kwaliteit en de rijke ervaring van hun vakmanschap duidelijk zichtbaar. Als luchtfotograaf had ik het voorrecht om deze maritieme schoonheid te fotograferen tijdens haar eerste proefvaarten, waarbij ze niet alleen de golven maar ook de verwachtingen overtrof.

Foto’s: Bjorn Mierop voor Heesen Yachts, SuperYachtTimes en BOAT INTERNATIONAL.